VA Outpatient Clinic in San Diego to Serve as One-Stop Shop

Construction is complete on the Kearny Mesa Outpatient Center, a VA clinic in San Diego, California. The project team included Ware Malcomb and Lusardi. The clinic, a one-stop shop for veterans, is situated on 7.74 acres in the second largest suburban office submarket in San Diego County.

The project was a conversion of an existing two-story, 100,000-square-foot former bank vault building into a 130,000-square-foot medical office space by adding first-floor additions on the north and west sides of the building. With the new clinic, Veterans Affairs will increase its services to include mental health, audiology, radiology, prosthetics, physical therapy, dental and women’s health. The facility also hosts an eye clinic, specialty clinic, pathology lab and large primary care department.

The expansive glazed building façade allows natural daylight to pour into the entry, creating a calm and positive lobby arrival. Visitors are welcomed into the space with the rejuvenating effects of a large garden planter, which was thoughtfully designed to create a refreshing and relaxing visual experience.

Ware Malcomb’s in-house branding team designed a sculpture that evokes technology and innovation near the building entry, along with a VA letterform pattern for the ground-floor canopy roof. The design also engages the surrounding community with a 275-foot-long mural on the two-story parking structure to turn this prominent, community-facing wall into a landscape-inspired art piece. The branding team also designed custom exterior, interior and parking garage signage solutions to integrate into the site, building architecture and interior design solutions.

Ware Malcomb’s civil engineering team completed a lot line adjustment to reconfigure two lots accommodating the new parking structure. The adjustment implements stormwater management features to align with San Diego’s stormwater regulations. The stormwater system is designed to maintain surface flow, keeping underground storm drainage to a minimum with a large bio-retention basin along the project’s frontage with additional subsurface detention to meet hydromodification requirements. The design enables clean stormwater runoff with a reduction in the peak discharge from the site that will also improve existing downstream drainage.

Photography: Brandon Scharping

Tags: , ,

Posted May 20, 2022

More Articles: