Samaritan Health Project Garners AIA Central New York Award of Merit

The project team for Samaritan Health, The Walker Center for Cancer Care located in Watertown, New York, recently received the 2019 American Institute of Architects Central New York Chapter Award of Merit, in the category of Planning/Design. The design award recognizes innovative ideas, attention to detail and dedication to the design profession, as well as making a contribution to the architectural success of the Central New York region and beyond.

The $16-million Walker Center for Cancer Care, planned and designed by The Slam Collaborative and constructed by Purcell Construction, offers a 17,000-square-foot facility that co-locates medical oncology infusion and radiation oncology together, consolidating all practices within a centralized location that offers a comprehensive and coordinated multi-disciplinary cancer care program to better serve north country New York cancer patients closer to home.

The design for the new facility was conceived by applying a “Mondrian” method of planning and design, in both plan and massing. The exterior glazing pattern affords abundant natural light; easy and convenient accessibility to staff and support services and a calm, healing environment. The lobby’s wood finishes and uplifting graphics create comfort for new and returning patients, surrounded by a fireplace seating area, education area, internet cafe, boutique, as well as family consult rooms and medical education board room for hosting meetings, training and educational seminars. A covered drive-up entrance receives patients and dedicated onsite parking offers privacy and convenience during their visit.

The natural light-filled upper level uses extensive overhangs and thermally tinted windows to provide for ambient light, while controlling heat gain and loss. LEED Silver was a template for the design and all aspects of the checklist were met. In addition, the design strategy centered around a structurally built up rooftop healing garden that offers patients daylight and views while providing a large thermal mass insulating the infusion and exam area from dramatic temperature swings in the winter months. The garden is designed to be engaging in all seasons.

Photos courtesy of Owen Hoffman Network©.

Tags: , , ,

Posted January 10, 2020

More Articles: