Ground Broken for Yale New Haven Health Regional Operations Center

WEST HAVEN, Conn.  – A/Z Corporation and SLAM recently joined Yale New Haven Health System as they broke ground for its new Regional Operations Center in West Haven, Connecticut.

The ROC will contain spaces for pharmacies, medical device storage, linen operations, repair shops, high-bay warehousing, loading docks and administration in its 140,000-square-foot footprint. This will allow YNHHS to easily receive and distribute resources to its five hospitals and numerous outpatient facilities.

The S/L/A/M Collaborative is the design team for this project, and A/Z Corporation is serving as the construction manager. Both A/Z and SLAM are working closely with YNHHS to derive timelines, schedules and execution strategies to ensure the building is completed effectively and efficiently while fulfilling YNHHS’s vision for the ROC.

The exterior design of the ROC seeks to reflect the YNHHS brand. The overall response is a building that is forward-looking with clean lines. The large scale of the building is moderated by first recessing the east elevation and utilizing two exterior treatments to break down the mass of the building. The main entrance is articulated with framed expanses of glass curtainwall. The balance of the façade takes a modular approach using precast concrete panels with large repeating windows.

The materials palette is very simple with precast concrete, prefinished metal canopies over the loading docks and main entrance, pre-finished aluminum and glass window systems. To control solar heat gain, the southern elevation incorporates horizontal shading devices.

While the vast majority of the ROC is a large warehouse and distribution facility for YNHHS, the opportunity for an impactful design at the main entry, public corridors, offices and staff support areas was evident. The design team took advantage of the minimalist aesthetic of the warehouse and purposefully brought the industrial feel into the public spaces utilized by staff and visitors daily.

Interior elements include polished concrete floors, visible structure and stainless steel, contrasted by the warmth of natural maple wood beams below exposed ceilings. Pops of brightly colored accent paints and furniture fabrics reinforce YNHH’s branding. Finish selections throughout the facility were based on the YNHH Interior master plan standards developed and maintained by SLAM.

Construction is expected to be completed in 2019.

Photo courtesy of A/Z Corporation.

Tags: ,

Posted September 28, 2018

More Articles: