Subscribe Now

Keep up with the latest news with our magazine and e-newsletter free subscription
Subscribe to our E‑Newsletter

MetroHealth System Unveils Plans for ‘Hospital in a Park’

In response to rapid changes in improving patient care, streamlining staff efficiencies and enhancing community partnerships, The MetroHealth System unveiled plans for a new 11-story acute care hospital on its 52-acre Cleveland, Ohio campus. Designed by HGA, the hospital includes private patient rooms featuring floor-to-ceiling windows, accommodations for overnight family visits and the flexibility to incorporate ICU capabilities.

The facility’s master plan reveals a “hospital in a park,” in which 25 acres of former surface parking in the northeast corner of the campus will be transformed into bucolic park-like space connecting patients, visitors and staff to the emotional and physical benefits of nature.

Along with HGA, MetroHealth formed a research-focused I-Team to identify and address best practices to fulfill the health system’s promise to patients: to design a cost-effective, sustainable and patient-focused hospital. Through intensive predesign workshops, the team examined innovations in space utilization in order to quickly adapt rooms to new delivery methods and processes—essentially developing a highly flexible, neutral platform—to better serve patients.

The result was a Process Neutral Design approach for the new hospital by introducing a neutral care platform that integrates current and unforeseen processes 50 years into the future. The Process Neutral approach stresses design that utilizes assembled rather than constructed parts—including modular and open plans, prefabricated components, movable walls and demountable systems—to establish a flexible, neutral platform in which rooms and spaces can quickly be reconfigured depending on patient needs, advances in care and changing programs.

The new acute care hospital is an essential component of its transformational master plan, which emphasizes research-based care within a landscaped urban setting. The hospital will be connected to the existing critical care pavilion via an enclosed overhead walkway. Entering the building from a west-facing entrance, visitors will experience a two-level front lobby with a gift shop, dining area and open space for community performances from local choirs to ballet companies. An on- stage/off-stage concept will be used for traffic flow, with staff and patients and family members using separate elevators.

Bostwick Design Partnership is also on the design team. Turner Construction is serving as general contractor.

Photo credit: Paul Crosby Photography courtesy of HGA.

Tags: , , , , ,

Posted July 12, 2018

More Articles: